Impressies van Indonesië

Art and Fascination

Hetty Ansing werd geraakt door de betoverende schoonheid en gevarieerdheid van Indonesië. Op haar veelvuldige reizen absorbeert zij haar indrukken en brengt ze tot leven in haar atelier in Nederland. Zij produceerde talloze schilderijen onder de titel ‘Impressions of Indonesia’. 

De wijze waarop zij de sfeer van Indonesië en haar bevolking uitbeeldt is uniek in weergave en techniek. Als oorspronkelijk Nederlands portrettiste blijft zij haar voorliefde voor de mens ook trouw in haar schilderijen over Indonesië. Op haar sfeervolle schilderijen komen vaak personen voor die op enigerlei wijze de traditionele werkwijze vertegenwoordigen of het culturele erfgoed. In het moderne Indonesië is nog veel terug te vinden dat wel wordt aangeduid met ‘tempo dulu’.

Dit geeft een gevoelswaarde weer met een hang naar vroeger tijden en dierbare herinneringen. Dat past nog wonderwel in het hedendaagse beeld waarin sterke traditionele en maatschappelijke invloeden samenvloeien. In dat spanningsveld is Hetty Ansing werkzaam en wordt zij telkens weer verrast door de spontane en soms emotionele reacties die haar werk oproepen. Zij beschouwt Indonesië als haar tweede liefde en vindt het dan ook een uitdaging te mogen werken aan de herinnering en de rijke tradities die zij ziet als een ‘heritage collection’.

Daarbij is haar kleurgebruik heel bijzonder evenals de wijze waarop zij in haar aquarellen een subtiele sfeer weet op te roepen met onderwerpen die zij uitvoert in fijnschilder techniek. Recent heeft Hetty Ansing ook werk gemaakt in Acryl.